Lukkosaumakatto

Lukkosaumakatto

Aurinkopaneelien asennukseen lukkosaumapeltiä käyttävälle peltikatolle eli lukkosaumakatolle käytetään tälle kattotyypille suunniteltuja suomalaisia lukkosaumatun peltikaton kiinnikkeitä ja näiden päällä olevaa Schletterin kiinnitystelinettä. Tässä telinetyypissä kattokiinnitys hoidetaan lukkosaumapellin saumaan kiinnitettävien teräksestä valmistettujen puristinten avulla. Puristinten valinta tapahtuu suunnitteluprosessin kuluessa osallistujan toimesta yhteistilauksen vetäjän avustuksella. Yleensä tämä tehdään lähettämällä kaksi kokeilupuristinta, joita kokeillaan oman katon profiiliin, koska puristimen valinta on osaksi myös subjektiivista.

Nykyiset puristimet ovat olleet Aurinkovirran käytössä jo muutamia vuosia. Ennen näiden puristinten käyttöönottoa lukkosaumakatoilla käytettiin Schletterin puristimia, vaikka näiden istuvuus lukkosaumaan ei ollut paras mahdollinen tai osallistujat hankkivat, valmistivat tai valmistuttivat puristimia itse lähistön metallipajoissa tai Lapuan Piristeelin avulla, rosterista, alumiinista tai sinkitystä teräksestä. Teräksinen puristin saatettiin maalata.

Lukkosaumakatosta on selvitettävä lukkosaumapeltiin liittyvät tiedot:

  1. kahden lukkosauman välinen etäisyys (mm), tyypillisesti tämä on puolen metrin luokkaa, tietoa käytetään puristinten määrän sekä kiinnityksen lujuuden laskentaan
  2. lukkosauman korkeus (mm), eri valmistajien lukkosauman korkeus vaihtelee, tiedon avulla valitaan oikea puristin kyseistä lukkosaumapeltiä varten

Lukkosaumatun peltikaton puristimen tulee olla sellainen, että sen puristava kynsi kääntyy ja kiinnittyy peltikaton lukkosauman alapuolelle, tarjoten hyvän pidon ylöspäin suutautuvaa vetoa vastaan. Tällaisia puristimia löytyy kahdelta suomalaiselta valmistajalta.

Puristin kiinnitetään lukkosaumakaton saumaan kiristämällä sen puristava vastarauta yhdellä tai kahdella M8 pultilla. Tarvittava mitoitus tapahtuu puristimen valmistajan tietojen sekä Schletterin laskentaohjelman tiedot yhdistämällä. Tämä kertoo tarvitaanko puristin jokaiseen vain joka toiseen peltikaton saumaan.

Työvaiheet lukkosaumakatolla

Seuraavissa kuvissa esitellään toista lukkosaumakatoilla käytettävää puristinta asennuskuvien avulla puristimen sovittamisesta valmiiseen aurinkopaneelistoon.

Alla olevaa kuvasarjaan olla paraikaa 26-27.2.2024 uudistamassa, ole kärsivällinenl. Aikaisempi kuvasarja oli varmaan 5 vuotta vanha ja nyt on tullossa hienot uudet kuvat.

Seuraavassa käydään läpi aurinkopaneelien kiinnitystelineen asentamista lukkosaumatulle peltikatolle yleiskuvan antamiseksi tällaisen asennuksen työvaiheista. Rakennustyössä käytetään normaaleja menetelmiä mittaukseen, muttereiden kiristämiseen momenttiin, ristimittojen käyttöö ja linjalangan käyttöön suoran linja saamiseksi oikein. Kaikkia näitä työvaiheita ei näytetä tässä kuvasarjassa.

Ensimmäisessä työvaiheessa selvitetään aurinkopaneeliston summittainen sijainti katolla siten, että paneeliston ympärillä on suunniteltu ja / tai haluttu tila sekä teknisestä että visuaalisesta näkökulmasta. Viimeistään tässä vaiheessa tarkistetaan, että paneeliston alle on jäämässä oikea määrä lukkosaumakaton saumoja ja verrataan katon tilannetta saadun piirustuksen, piirustusten osalistan ja lähetyslistan mukaiseen tilanteeseen ja raportoidaan poikkeamista. Joissain tapauksissa auttaa telineen siirtäminen muutamia kymmeniä senttejä sivusuunnassa jompaan kumpaan suuntaan.

Kun paneeliston paikka on selvillä selvitetään itselle, missä kohdassa kattoa alumiiniprofiilin alle tuleva lukkosaumakattopuristinten rivistö tulisi sijaita ja merkataan tämän linjan vaakasuora sijainti linjalangan avulla. Tämä linja sijaitsee noin 300mm tai noin 1/4 paneelin pitkän osan pituuden verran paneelin päädystä.

Lukkosaumapuristimen pultti tai molemmat pultit, jos niitä on kaksi, kiristetään ensin akkukäyttöisellä ruuvinvääntimellä tai porakoneella.

Toisessa vaiheessa kunkin puristimet pultti kiristetään valmistajan ilmoittamaan momenttiin, kuitenkin samalla tarkkailemalla kattopellin sauman muovautumista kiristyksen edetessä. Kädellä yritetään nostaa puristinta ja tarkistetaan, että puristin on napakasti kiinni peltikaton saumassa.

Kuva 1. Oriman kaksipulttinen lukkosamapuristin.

Seuraavassa kuvassa näkyy miten lukkosaumakaton puristimen jalka, tässä sauman vasemmalla puolella, yritetään saada seisomaan peltikaton pinnassa. Samalla puristimen vastarauta säädetään korkeussäädön avulla siten, että vastauraudan alaoa osuu peltiprofiilin alhaalla olevaan uraan.

Kuva 2. Lukkosaumapuristimen istuvuus lukkosaumaan räystäältä päin katsottaessa.

Alla olevassa kuvassa on SK-Metallin valmistama yksipulttinen puristin. Puristimen asentamisen jälkeen se näyttää olevan tässä hieman vinossa vasemmalle, mutta tämä ei ole ongelma. Kun profiili asennetaan puristin vääntyy pystysuoraan asentoon. Yksipulttinen puristin on helpoo kiristää, kun puristimessa ei ole toista pulttia, joka löystyisi kun toista pulttia kiristetään.

Kuva 3. SK-Metallin yksipulttinen lukkosaumapuristin. Puristin näyttää ohuelta, mutta puristinmalli perustuu siihen, että kuormitus jaetaan joka saumaan asennettavaan puristimeen ja niitä on monta.

Kolmannessa vaiheessa kiinnitetään alumiiniprofiili puristimeen heti, kun yksi kokonainen rivi puristimia on asennettu. Schletterillä on useita erilaisia tapoja puristimen ja profiilin kiinnittämiseksi toisiinsa. Lukkosaumapuristimissa tämä tapahtuu aina M10x25 -nelikantapultilla puristimen reiän läpi profiilin alauraan kiinnittymällä pultin kannan avulla. Pultin mutteri kiristetään puristimen alapuolelta.

Tässä kohteessa on päädytty kaksipulttisen puristimen asentamiseen joka toiseen lukkosaumapellin saumaan siten, että keskellä kattoa puristin on ylemmässä ja alemmassa profiilissa vuorotellen, niin että kutakin saumaa kuormittaa vain yksi puristin.

Kuvasta ei näy, mutta rakennuksen päädyssä kahdessa päätysaumassa on puristimet vierekkäisissä saumoissa, koska rakennuksen päädyissä on keskiosaa suurempi tuulikuormitus.

Kuva 4. Lukkosaumakaton kaksipulttiset puristimet on katon keskiosassa asennettu joka toiseen saumaan.

Alemmassa kuvassa on jo muutaman vuoden vanha esimerkki, missä lumiestevalmistaja on muokannut pitkästä neljäpulttisesta puristimestaan aurinkopaneelien kiinnitystelineen puristimen kanttaamalla lumiesteen putken kiinnitysosan 90 asteen kulmaan, johon profiili kiinnitetään. Nykyään tällaisia projekteja, ei tarvitse teetättää, koska lukkosaumakaton puristimia on valmiina saatavilla.

Kuva 5. Kaikki kiinnikkeet asennettuna.

Seuraavassa vaiheessa, kun alumiiniprofiilit on kiinnitetty, niin alumiiniprofiilien päälle asennetaan DC-kaapeli kiertämään samaan reittiä, mitä paneelit tullaan kytkemään profiilien päälle. Tämä ”ylimääräinen” (joka on kaikkea muuta kuin ylimääräinen) kaapeli lisätään SFS 6000 vaatiman DC-kaapelin johdinlenkkien minimoinnin takia. Tämä vähentää paneelistosta päin tulevia ylijännitteitä, joka 100 kertaisesti verrattuna tilanteeseen, jossa tämä kaapeli jätettäisiin pois.

Kuva 6. Kiinnikkeiden jälkeen asennettiin alumiiniprofiilit ja DC-kaapelointi ja näiden päälle aurinkopaneelit.

Kun kiinnitysteline ja DC-kaapelit on asennettu, niin seuraava vaihe katolla on potentiaalintasauksen kytkeminen ja aurinkosähköpaneelien avulla, jotka tapahtuvat sähköasentajan toimesta. Kun paneelit on asennettu, sähköasennus jatkuu invertterin asennuksella ja aurinkosähkövoimalan käyttöönottolla.

Kuva 7. Valmis aurinkopaneelisto näyttää selkeän tyylikkäältä.

Tämän osion kuvat ovat Aurinkovirta-yhteistilauksen osallistujan ottamia valokuvia, jotka osallistuja antoi teksteineen ystävällisesti käyttöön. Tekstejä on hieman muokattu. Kiitos!

Konesaumatun peltikaton kiinnitys

Tutustu myös konesaumatun peltikaton kiinnitystapaan, koska sille kiinnitystelineen asennus on hyvin lähellä lukkosaumakaton kiinnitystelilneen asennusta: http://www.aurinkovirta.fi/aurinkosahko/aurinkovoimala/kiinnitysteline/konesaumattu-peltikatto/

Lukkosaumakaton kiinnitystelineen osia

Yksipulttinen puristin

Yksi lukkosaumakatolla käytettävistä puristimista on SK-Metallin valmistama yksipulttinen puristin. Puristin on kohtuullisen kevytrakenteinen ja ohuehkosta pellistä valmistettu, mutta sen käyttö perustuu siihen, että tämä edullinen puristin asennetaan jokaiseen peltikaton saumaan. Tämän seurauksena profiilin kannakeväli on lyhyt ja voidaan käyttää edullista kevyempää profiilia.

Kuva 8. SK-Metallin valmistama yksipulttinen puristin kokeiltavana lukkosaumakatolla.

Kaksipulttinen puristin

Toinen lukkosaumakatolla käytettävä puristin on Oriman valmistama kaksipuolttinen puristin. Puristin ja sen pintakäsittely on hieman vaihdellut vuosien vaihdella, joten tutustu uusimman mallin kuviin Oriman omilla sivuilla. Riippuen kohteesta, Oriman puristin asennetaan joko jokaiseen tai joka toiseen peltikaton saumaan.

Puristimessa on suora runko, jossa on kantattu hylly profiilille ja kantattu käänne, joka tulee seisoa peltikaton pinnalla. Puristimen vastarauta on vastakkaisella puolella ja se kiristetään kahdella sinkityllä pultilla. Nämä ovat mahdollisesti kuumasinkittyjä. Pulttien kannat ovat itselukkiutuvia, joten kiristys voidaan tehdä mutterista, ilman että pultin kantaa tarvitsee pitää paikallaan. Puristimen vastaraudassa on korkeussäätö ja se voidaan asettaa asennusvaiheessa yhteen kolmesta eri korkeusasetuksesta.

Kuva 9. Oriman-puristin vuodelta 2020. Tämän jälkeen pintakäsittely on hieman kehittynyt.

Huomioitavaa

Tämä kuvaus on laadittu esittelemään lukkosaumakaton  kiinnityksen pääperiaatteita, mutta ei ole tarkoitettu asennusohjeeksi.

Puristimen pulttien, aluslevyjen ja mutterien tulee olla joko kuumasinkittyjä tai ruostumatonta (A2) terästä.

Tämä sivu on päivitetty 23.2.2024