Flashlist

Aurinkopaneelien valmistaja tuottaa aurinkopaneeleja piistä valmistetuista  kennoista niitä yhteen liittämällä ja laminoimalla ne päälle tulevan karkaistun 3,2mm lasin ja alle tulevan taustamuovin väliin. Suuressa osassa nykyaikaisia aurinkopaneeleja on 60 yhteenliitettyä kennoa, tästä numero 60, joka esiintyy esim. Heckert NeMo 60P 2.0 270 -aurinkopaneelin nimessä.

Kun aurinkopaneeli on valmis, tehdas testaa kunkin aurinkopaneelin ennen toimitusta ja lajittelee tämän testin tuloksena aurinkopaneelit 265, 270, 275 ja 280 watin teholuokkiin, joina ne myydään asiakkaille. Tehdas kirjaa nämä testitulokset ns. flashlist-dokumenttiin, jonka se toimittaa asiakkaalle.

Heckert Solar -lähettää flashlist-dokumentin asiakkaalle taulukkolaskenta- tai PDF-muodossa siinä vaiheessa, kun aurinkopaneelit lähtevät tehtaalta. Tästä hetkestä kuluu normaalisti noin viikko, kun aurinkopaneelit saapuvat asiakkaalle Suomessa.

Flashlist-tiedot testataan ns. STC-olosuhteissa siten, että paneelin lämpötila on +25C, ilmanpaine tietty, ym. ja siihen kohdistetaan 1000W/m2 valo ja samanaikaisesti mitataan paneelista ulos tuleva virta ja jännite. Alla olevassa kuvassa on esimerkki flashlist-dokumentin tiedoista.

Välillä tulee rahalle hyvin vastinetta, kun toimittuksen paneelitehot ovat luvatun 0-+5W tehotoleranssin ylärajoilla. Yllä olevan kuvan esimerkkissä oli Isc (oikosulkuvirta) sarake jäänyt kuvasta pois, mutta sen arvot vaihtelivat 9,14-9,19A välillä. Toimitukseen liittyvät numerot on muokattu, mutta tekniset tiedot ovat oikeat.

Listassa on seuraavat paneelin tiedot:

Carton no. = lavan numero
Serial no. = aurinkopaneelin sarjanumero, löytyy paneelin molemmilta puolilta ja reunasta tarrasta
Type = aurinkopaneelin tyyppi
Pmmp = aurinkopaneelin teho kuormitettuna maksimitehopisteessä
Immp = aurinkopaneelin työvirta
Ummp = aurinkopaneelin työjännite
Uoc = aurinkopaneelin avoimen piirin jännite
Isc = aurinkopaneelin oikosulkuvirta

Katso tarkemmat teknisten tietojen selitykset aurinkopaneeleista kertovalta sivulta: http://www.aurinkovirta.fi/aurinkosahko/aurinkovoimala/aurinkopaneelit/

Listan sarjanumeroista voi olla apua, jos joku aurinkopaneeleistasi joskus varastetaan (toivottavasti näin ei tapahdu) tai joudut osoittamaan takuutilanteessa paneelin toimituspäivämäärän ym.

Vertaamalla Pmmp tehoa paneelisi nimellistehoon (esim. tässä tapauksessa 265W) näet kuinka suuri saamiesi paneelien teho todellisuudessa on ja laskemalla katollasi olevien paneelien Pmmp tehot yhteen saat aurinkosähkövoimalasi todellisen paneelitehon selville.