Bitumikatto / huopakatto

Bitumikatto / huopakatto

Aurinkopaneelien kiinnitys bitumikattoon tapahtuus vastaavan Schletter-kiinnitystelineen avulla kuin profiilipeltikatolle. Telineessä käytetään kattotuoleihin ruuvattavia ruostumattomasta (A2) teräksestä valmistettuja M12x200 -ankkuripultteja, jotka bitumikaton / huopakaton tapauksessa asennetaan ylimääräisten tiivisteiden kanssa.  Ankkuripultin pituus bitumikatoilla on yleensä 200mm, koska bitumikerroksen ja kattotuolin välissä on yleensä vain 20-30 puu- tai vanerikerros. Sama kiinnitystapa sopii sekä palahuopa- että kolmiorimahuopakatoille, kunhan käytettävät kattotuolit eivät ole kolmioriman kohdalla.

Huopakattoon tulevan reiän tiivistykseen käytetään kahta tiivisteosaa: Schletter BituPlan-bitumilevyä ja EPDM-kumilla toiselta puolelta ympäröityä ruostumattomasta teräksestä (A2, tarkemmin VA 1.4301 -teräksestä) valmistettua Schletter FixPlan-tiivistyskiekkoa, johon ankkuripultin EPDM-kuminen tulppa tiivistyy.

Kuva 1. Huopakatolla käytettävä M12x300mm ankkuripultti tiivisteosineen.

Lue lisää esimerkkikohteesta, jossa aurinkosähkövoimala rakennettiin bitumikatolle Haukiputaalla 2021: https://www.aurinkovirta.fi/esimerkki/huopakatto/aurinkovirtaa-haukiputaalle/

Työvaiheet huopakatolla

Bitumikatolla kattotuolien paikat on mitattava ja merkittävä tarkasti. Tässä halutut kiinnityspaikat on merkitty kattoon ennen ankkuripultin reikien poraamista.

Kuva 2. Huopakatolle merkitty ja porattu ankkuripultin reikä.

Reiän poraamisen jälkeen katolle asennetaan ylimääräiseksi tiivisteeksi BituPlan-bitumilevy, joka liimataan kattoon, joko poistamalla levyn butyyliliiman  suojapaperi tai käyttämällä kiekon oman liiman lisäksi nestemäistä kiinnikettä.

Kuva 3. Nestemäistä bitumia on tässä mennyt liian suurelle alueelle bitumilevyn alle. Virhe jää piiloon paneelien alle ja seuraava annostelu osuu paremmin kohdalleen.
Kuva 4. Seuraavaksi bitumilevyn päälle tulee ruostumattomasta teräksestä valmistettu kumilla toiselta puolelta vuorattu tiivistekiekko.

Ankkuripultin EPDM-kuminen tiiviste kiristetään sopivasti teräksisen FixPlan-kiekon pintaa vasten.

Kuva 5. Ankkuripultin kumitiiviste on kiristetty teräksistä kiekkoa vasten.

Siistimmin onnistunut ankkuripultin asennus.

Kuva 6. Siisti bitumin käyttö, bitumilevy, tiivistekiekko ja kiristetty kumitiiviste. Ankkuripultti odottamassa alumiiniprofiilin kiinnittämistä pulttiin.

Kun ankkuripultit on asennettu, niin niiden päälle asennetaan alumiiniprofiilit ja profiilien päälle aurinkopaneelit, kuten muillekin kattotyypeille.

Kuvan 7. Schletter BituPlan- ja FixPlan osat M12x300 -ankkuripulttien tiivistäjänä sekä alumiiniprofiilit ja aurinkopaneelien alle tuleva DC-kaapelointi odottamassa aurinkopaneelien asennusta. Kuvassa IBC TopFix 200 -profiilit.
Kuva 8. Kun profiilit on asennettu, on aurinkopaneelien asennuksen vuoro. Kuvassa IBC TopFix 200 -profiilit.

Hupakatolle tulevan kiinnitystelineen osia

Ankkuripultti

Kattokiinnikkeenä profiilipeltikatolla Schletter-telineissä käytetään ankkuripultteja, jotka ovat tyypillisesti 12 mm halkaisijaltaan olevia rosterista eli ruostumattomasta (A2) teräksestä valmistettuja yleensä 200, 250 tai 300 mm pitkiä ruuveja, joissa toisessa päässä on puuruuvin kierteet ja toisessa päässä kierteet muttereille. Joissain kohteissa voidaan käyttää 10 mm ankkuripultteja. Tarvittava ankkuripultti määräytyy kohteen kiinnitystelineen lujuuslaskennan aikana ja siihen vaikuttaa mm. profiilien määrä, kattotuolien tai ruodepalkkien jako, katon kaltevuus ja tarvittava lumikuorman ja tuulikuorman kesto.

Kuva 9. Schletterin valmistama rosterinen (A2) M12x200 -ankkuripultti.

Yleisadapteri

Yleisadapteri on tällä hetkellä Schletterin vahvin osa ankkuripultin ja alumiiniprofiilin liitoksen toteuttamiseksi. Se on myös uusin tulokas neljästä osasta (yleisadapteri, KlickTop-yleiskiinnike, Welldach-kiinnike ja suora kaksireikäinen alumiinilevy), joita on käytetty tähän tarkoitukseen viimeisten kymmenen vuoden aikana.

Yleisadapteri on 50 mm korkea, 50 mm leveä ja 105 mm pitkä. Siinä on 13 mm leveä ja 20 mm pitkä poikittainen reikä M12 tai M10 -ankkuripulttia varten, joka mahdollistaa siis muutaman millimetrin säädön kahteen suuntaan, jolla voidaan korja pieniä epätarkkuuksia ankkuripultin sijainnissa.

Yleisadapteria voidaan käyttää myös puisia maatelineitä rakennettaessa kiinnittämään alumiiniprofiili puutelineen runkoon.

Kuva 10. Schletterin valmistama alumiininen yleisdapteri M10/M12.

BituPlan-bitumilevy

Schletter 114004-000 BituPlan -bitumilevy, bitumilevyssä on suojapaperin alla valmiiksi levitetty butyyliliima.

Kuva 11. Schletter BituPlan -bitumilevy.

FixPlan-tiivistyskiekko

Schletter FixPlan -tiivistyskiekko, tiivistyskiekossa on ruostumattomasta (A2) teräksestä valmistettu levy ympäröitynä mustalla kumilla.

Kuva 12. Schletter FixPlan -tiivistyskiekko. Kuva: Noora Hasu.

Huomioitavaa

Tämä kuvaus on laadittu esittelemään huopakattokiinnityksen pääperiaatteita, mutta ei ole tarkoitettu asennusohjeeksi.

Tämä sivu on päivitetty 23.2.2023