Profiilipeltikatto

Profiilipeltikatto

Tässä kappaleessa kuvataan Aurinkovirran käyttämää saksalaisen Schletterin valmistamaa aurinkosähköpaneelien kiinnitystelinettä erilaisille profiilipeltikatoille. Tällä sivulla kerrotaan ensin millaisia profiilipeltikattoja tässä tarkoitetaan, kuvataan kiinnitystelineen rakennetta, esitellään tärkeimmät työvaiheet kiinnitystelineen rakentamisessa profiilipeltikatolla ja lopuksi vielä kerrataan käytettävät kiinnitysosat.

Profiilipeltikatolla tarkoitetaan tässä teräksestä tai alumiinista valmistettua aaltopeltikattoa, profiilipeltikattoa tai tiilikuvioista profiilipeltikattoa. Kantikkaalle profiilipeltikatolle (trapezoidial), jossa profiilin kuvion yläosa on tasainen, voidaan tietyin edellytyksin käyttää tässä kuvattua profiilipeltikaton kiinnitystapaa tai vain tälle kattotyypille sopivia kiinnikkeitä.

Kuva 1. Tiilikuvioitu profiilipeltikatto.
Kuva 2. Kantikas profiilipeltikatto.
Kuva 3. Aaltopeltikatto, kymmeniä vuotta vanha alumiininen profiilipelti uudelleenkäytettynä toisen rakennuksen katolla. Tapauskohtaisesti katon kunto pitää tarkastaa ja harkita onko kunto riittävä. Tällaisessa kylmässä varastorakennuksessa kyseinen katto ei aiheuta ongelmia halutun 30 vuoden pitoajan aikana.

Profiilipeltikaton kiinnitysosat

Tällainen profiilipeltikaton kiinnitysteline asennetaan paltikaton läpit kattotuoliin ruuvattavien ruostumattomasta (A2) teräksestä valmistettujen yleensä 200-300 mm pitkien rosterista valmistettujen ankkuripulttien (esim. M12x200mm) avulla. Ankkuripultti toimii tässä kiinnitystelineen kattokiinnikkeenä. Ankkuripultin läpimitta on tyypillisesti 12 mm, mutta myös 10 mm pultteja käytetään, jos laskelmat sen sallivat. Ankkuripultti kytketään niiden päällä olevaan alumiiniprofiiliin esimerkiksi ns. yleisadapterin avulla.

Kuva 4. Kuvassa alimpana on Schletterin valmistama M12x200 -ankkuripultti, jossa on valmiina kumitiiviste ja kolme laippamutteria. Ankkuripultin kahden ylemmän mutterin väliin on liitetty Schletterin valmistama alumiininen yleisadapteri. Yleisadapteri kiinnittyy sen päällä olevan alumiiniprofiilin alauraan kahden M10 nelikantapultin avulla.

Ankkuripultin alaosa on ruuvattu esim. 80-140 mm syvyydeltä kattotuoliin yleensä sellaiseen kohtaan, joka on ruodelaudan ja kattotuolin yläpaarteen risteyskohdassa, jossa ruodelauta on tyyppillisesti kiinni kahdella naulalla kattotuolissa. Vaadittava ankkuripultin ruuvaussyvyys riippuu kohteesta ja selviää kiinnitystelineen lujuuslaskelmia tehtäessä. Ankkuripultti asennetaan aina sellaiseen kohtaan, jossa aluskate on tiukasti kahden puun välissä.

Ankkuripultin yläosassa kahden laippamutterin välissä on lappeen suuntaisen säädön mahdollistava alumiininen kiinnitysosa, johon vaakasuuntainen aurinkopaneelien kiinnitykseen käytettävä alumiiniprofiili kiinnitetään. Näitä kiinnitysosia on useita eri mallisia, kuten nykyisin käytössä oleva yleisadapteri. Yleisadapteri kiinnittyy ankkuripulttiin sen keskellä olevan 12mm vinossa olevan reiän avulal, joka mahdollistaa muutaman millin säätövaran. Aaltopeltikatolla ankkuripultti menee kattopellin läpi ja tämän reiän tiivistää EPDM-kuminen tulppa sekä mahdollisesti käytettävä tälle kumilaadulle soveltuva tiivistemassa. Yleisadapteri kiinnittyy sen päälle tulevan alumiiniprofiiliin kahden M12x25 nelikantapultin avulla. Nelikantapultit menevät profiilin 10 mm alauraan ja pultit kiristetään laippamutterien avulla.

Kuva 5. Ankkuripultin kahden ylemmän mutterin väliin on liitetty Schletterin valmistama alumiininen yleisadapteri.

Työvaiheet profiilipeltikatolla

Seuraavassa käydään läpi aurinkopaneelien kiinnitystelineen asentamista profiilipeltikatolle yleiskuvan antamiseksi tällaisen asennuksen työvaiheista. Rakennustyössä käytetään normaaleja menetelmiä mittaukseen, muttereiden kiristämiseen momenttiin tai kumitulpan muodonmuutoksen mukaan, ristimittojen käyttöön, linjalangan käyttöön suoran linja ja korkeuden saamiseksi oikein ja reiän porauksessa. Kaikkia näitä työvaiheita ei näytetä tässä kuvasarjassa.

Ensimmäisessä työvaiheessa selvitetään aurinkopaneeliston summittainen sijainti katolla siten, että paneeliston ympärillä on suunniteltu ja / tai haluttu tila sekä teknisestä että visuaalisesta näkökulmasta. Viimeistään tässä vaiheessa tarkistetaan, että paneeliston alle on jäämässä oikea määrä kattotuoleja tai ruodepalkkeja ja verrataan katon tilannetta saadun piirustuksen, piirustusten osalistan ja lähetyslistan mukaiseen tilanteeseen ja raportoidaan poikkeamista. Joissain tapauksissa auttaa telineen siirtäminen muutamia kymmeniä senttejä sivusuunnassa jompaan kumpaan suuntaan.

Kun paneeliston paikka on selvillä selvitetään itselle, missä kohdassa kattoa alumiiniprofiilin alle tuleva ankkuripulttirivistö tulisi sijaita ja merkataan tämän linjan vaakasuora sijainti linjalangan avulla. Tämä linja sijaitsee noin 300mm tai noin 1/4 paneelin pitkän osan pituuden verran paneelin päädystä.

Kuva 6. Linjalangan ja tussin avulla merkataan ankkuripulttien rivi katolle.

Kun vaakasuoran linja on selvillä avaan harjapelti mahdollisesti kattopeltien räystäällä olevia kiinnitysruuveja, jotta nähdän kattotuolien yläpäät ja samojen kattotuolien alapäät. Näiden kahden välille vedetään linjalanka, jonka avulla voidaan merkitä ankkuripulttien paikat vaakasuoran linjan ja kattotuolin keskilinja väliseen pisteeseen.

Kuva 7. Räystäältä harjalle suunnassa kattotuolien linjan selvittäminen vaatii yleensä harjapellin avaamisen sekä joissakin tapauksissa kurkistamisen pellin alle räystäällä.

Kun ankkuripultin paikka on saatu selville, porataan kattotuoliin ankkuripultin kumitiivisteen koon mukainen pyöreä reikä kattopeltiin. Reiän poraaminen voi olla monivaiheinen prosessi, kun reikä merkitään, porataan ja tarkistetaan. Reiän läpimitta riippuu käytetäänkö M12 vai M10 ankkuripulttia.

Kuva 8. Kun ankkuripultin paikka on merkitty niin poraus voidaan tehdä esim. sahaterän avulla. Kuva: Noora Hasu.

Kun peltiin on ensin porattu reikä niin tämän jälkeen porataan ankkuripulttia varten katon pintaa kohtisuora reikä ankkuripultille käyttäen poraohjuria, joka varmistaa reiän olevan oikeaan suuntaan. Reikä porataan joko kattotuolin yläpaarteeseen, konehalleissa ruodepalkkeihin tai näiden vieressä olevaan lisäpuuhun, jos tämä on tarpeellista.

Kuva 9. Seuraavaksi kattotuoliin porataan kattopeltiä vastaan kohtisuora reikä. Tässä käytetään metallista hitsattua poraohjuria tai porajigiä, että saadaan kotisuora reikä aikaan. Kuva: Noora Hasu.

Kun reiät on porattu, ankkuripultti ruuvataan pellin alla olevaan puuhun suunnitelman ja lujuuslaskelman kertomaan ruuvaussyvyyteen. EPDM-kuminen tiiviste kiristetään sen yläpuolella olevan laippamutterin avulla oikeaan kireyteen. Tiivistyksessä käytetään tarvittaessa kumitiivisteelle sopivaa saumausmassaa. Veden valuminen mutterin ja ankkuripultin välistä estetään kierrelukitetta käyttämällä.

Kuva 10. Ankkuripultti väännetään kattotuoliin esim. akkuiskumutterinvääntimen avulla.

Ankkuripultin oikea ruuvaussyvyys tarkistetaan mittaamalla pultin pellin pinnalle jäämä osuus. Samalla voidaan mitata ankkuripultin päälle tulevan kiinnitysosan oikea korkeus pellin pinasta.

Kuva 11. Välillä tarkistetaan mitalla, että ankkuripultti on oikealla syvyydellä.

Kun ankkuripultti on asennettu, sen päälle asennetaan kahden kiristettävän lukkomutterin väliin yleisadapteri, jonka päälle alumiiniprofiilit kiinnitetään.

Yleisadapteri (englanniksi universal adapter) mahdollistaa sen päälle tulevan alumiiniprofiilin korkeussäädän ja vaakasuoran profiilin räystään-harjansuuntaisen säädön.

Kuva 12. Yleisadapteri kiinnitetään ankkuripultin päähän kahden laippamutterin väliin.

Profiilien kiinnitys ankkuripulttiin on vaihdellut viimeisen kymmenen vuoden aikana neljä kertaa. Yleisadapterin lisäksi on käytetty mm. ao. kuvan KlickTop-yleiskiinnityslevyä. Yleisadapteri tarjoaa yleiskiinnityslevyä vahvemman rakenteen.

Kuva 13. Kun ankkuripultti on saatu kiinni kattoon, seuraavaksi profiilit kiinnitetään ankkuripultteihin Schletter KlickTop-yleiskiinnityslevyn avulla. Kuva: Noora Hasu.

Alumiiniprofiilit asennetaan ankkuripultin ja yleisadapterin päälle. Tämän päälle yleensä asennetaan invertterille menevä DC-kaapeli, joka kiinnitetään profiiliin ensin kaapelikiinnikkein ja sitten myös nippusitein. Onko tämä kaapeli mielestäsi ”ylimääräinen”? Jos on, tarkista SFS 6000 uudelleen aurinkosähköjärjestelmien DC-kaapeloinnin osalta.

Kuva 14. Profiilit ja DC-kaapelit odottavat aurinkopaneelien asennusta. Kuvassa IBC TopFix 200 -profiilit.

Kun kiinnitysteline ja DC-kaapelit on asennettu, niin seuraava vaihe katolla on potentiaalintasauksen kytkeminen ja aurinkosähköpaneelien avulla, jotka tapahtuvat sähköasentajan toimesta. Kun paneelit on asennettu, sähköasennus jatkuu invertterin asennuksella ja aurinkosähkövoimalan käyttöönottolla.

Kuva 15. Kun kaikki profiilit on kiinni, aurinkopaneelit asennetaan profiilien päälle ja kiinnitetään aurinkopaneelikiinnikkeillä profiiliin. Kuva: Noora Hasu.

Profiilipeltikatto-osia

Ankkuripultti

Kattokiinnikkeenä profiilipeltikatolla Schletter-telineissä käytetään ankkuripultteja, jotka ovat tyypillisesti 12 mm halkaisijaltaan olevia rosterista eli ruostumattomasta (A2) teräksestä valmistettuja yleensä 200, 250 tai 300 mm pitkiä ruuveja, joissa toisessa päässä on puuruuvin kierteet ja toisessa päässä kierteet muttereille. Joissain kohteissa voidaan käyttää 10 mm ankkuripultteja. Tarvittava ankkuripultti määräytyy kohteen kiinnitystelineen lujuuslaskennan aikana ja siihen vaikuttaa mm. profiilien määrä, kattotuolien tai ruodepalkkien jako, katon kaltevuus ja tarvittava lumikuorman ja tuulikuorman kesto.

Kuva 16. Schletterin valmistama rosterinen (A2) M12x200 -ankkuripultti.

Yleisadapteri

Yleisadapteri on tällä hetkellä Schletterin vahvin osa ankkuripultin ja alumiiniprofiilin liitoksen toteuttamiseksi. Se on myös uusin tulokas neljästä osasta (yleisadapteri, KlickTop-yleiskiinnike, Welldach-kiinnike ja suora kaksireikäinen alumiinilevy), joita on käytetty tähän tarkoitukseen viimeisten kymmenen vuoden aikana.

Yleisadapteri on 50 mm korkea, 50 mm leveä ja 105 mm pitkä. Siinä on 13 mm leveä ja 20 mm pitkä poikittainen reikä M12 tai M10 -ankkuripulttia varten, joka mahdollistaa siis muutaman millimetrin säädön kahteen suuntaan, jolla voidaan korja pieniä epätarkkuuksia ankkuripultin sijainnissa.

Yleisadapteria voidaan käyttää myös puisia maatelineitä rakennettaessa kiinnittämään alumiiniprofiili puutelineen runkoon.

Kuva 17. Schletterin valmistama alumiininen yleisdapteri M10/M12.

Yleisadapteri voidaan käyttää myös seinäkiinnityksen osana.

Kuva 18. Ylempänä L-kiinnike ja alempana yleisdapteri. Kuvan yleisadapteri on asennossa, jossa siihen kiinnitettävä profiili tulee vaakasuoraan. Kääntämällä yleisadapteria 90 astetta yleisadapteria voidaan käyttää pystysuoran profiilin kiinnitykseen.

KlickTop-yleiskiinnityslevy

KlickTop-yleiskiinnikelevy on toinen, mutta heikompi, kiinnitystapa jolla alumiiniprofiili voidaan kiinnittää ankkuripulttiin. KlickTop-yleiskiinnityslevy toimii ainoastaan Schletter Solo – ja Solo XL -alumiiniprofiilien kanssa, koska se perustuu näille 40 mm leveille profiileille suunniteltuun kiilarakenteelle. Näppärää tässä yleiskiinnityslevyssä on se, että kiinnitystapahtuma perustuu yhden mutterin kiristämiseen, joka samalla lukitsee profiilin, että kiinnittää levyn ankkuripulttiin.

Yleiskiinnityslevyä voidaan käyttää myös puisia maatelineitä rakennettaessa kiinnittämään alumiiniprofiili puutelineen runkoon.

Kuva 19. Schletterin valmistama KlickTop-yleiskiinnityslevy

Welldachkit -kiinnike

Vuoden 2018 -ympäristössä Schletterin uusin ankkuripultin kiinnike oli alumiinista valmistettu ns. Welldachkit. Kiinnikkeessä oli pikakiinnitys Solo / Eco05 -profiiliperheelle. Kiinnikkeen kiristäminen ankkuripulttiin oli vaikeaa, koska se piti tehdä kiinnikkeen alta kiintoavain-tyyppisellä työkalulla. Kiinnike oli lyhyen aikaa käytössä ja laajennus- ja korjauskohteissa tämä kiinnike vaihdettaisiin nykyään toiseen.

Kuva 20. Schletter Welldachkit -kiinnike.

Alumiiniprofiili

Schletterin valikoimissa alumiiniprofiileita on useita. Niistä kiinnitystelineeseen valitaan riittäävän kestävä, mutta ei liian kestävä profiili, joka aiheuttaisi vain ylimääräisiä kustannuksia. Ankkuripultti kiinnitetään alumiiniprofiilin 10 mm leveään alauraan joko yleisadapterilla tai yleiskiinnikelevyllä.

Kuva 21. Schletter Solo -alumiiniprofiilin rakenne. Profiilissa on leveämpi 10 mm alaura, jota käytetään kattokiinnikkeeseen kiinnittymiseen. Erikoisen muotoista yläuraa käytetään aurinkopaneelikiinnikkeiden, jotka ovat kuin pieniä puristimia, kiinnittämiseen. Näillä aurinkopaneelit kiinnitetään turvallisesti kiinnitystelineen päälle.

Voit lukuea lisää alumiiniprofiileista: https://aurinkovirta.fi/profiilit

Huomioitavaa

Tämä kuvaus on laadittu esittelemään kiinnitystelineen rakenteen pääperiaatteita, mutta ei ole tarkoitettu asennusohjeeksi. Asennusohjeet löytyvät Aurinkovirta-osallistujille erikseen.

Tämä sivu on päivitetty 22.2.2024