Konesaumattu peltikatto

Konesaumattu peltikatto

Aurinkopaneelien asennukseen perinteiselle konesaumatulle peltikatolle käytetään tälle kattotyypille suunniteltua saumatun peltikaton kiinnitystelinettä. Tässä telinetyypissä kattokiinnitys hoidetaan peltikaton saumaan kiinnitettävien ruostumattomasta (A2) teräksestä tai alumiinista valmistettujen puristinten avulla.

Kuva 1. Muutaman vuoden vanhaa aurinkosähkövoimalaa laajennetaan, asentamalla toiselle konesaumakaton lappeelle uusi paneelisto. Kuvassa on edesmenneen pappani tekemä peltikatto.

Saumatun peltikaton puristimen tulee olla sellainen, että sen puristava vastarauta kääntyy ja kiinnittyy peltikaton sauman alapuolelle, tarjoten hyvän pidon ylöspäin suutautuvaa vetoa vastaan. Tällainen puristin on esim. Aurinkovirta-projekteissa käytettävä Schletterin ruostumattomasta teräksestä valmistettu 503 VA – tai alumiinista valmistettu 503 Rapid -puristin.

Puristin kiinnitetään peltikaton saumaan kiristämällä sen puristava vastarauta kahdella M8 pultilla.  Lujuuslaskenta kertoo tarvitaanko puristin jokaiseen vain joka toiseen peltikaton saumaan.

Työvaiheet konesaumatulla peltikatolla

Seuraavassa käydään läpi aurinkopaneelien kiinnitystelineen asentamista konesaumatulle peltikatolle yleiskuvan antamiseksi tällaisen asennuksen työvaiheista. Rakennustyössä käytetään normaaleja menetelmiä mittaukseen, muttereiden kiristämiseen momenttiin, ristimittojen käyttöö ja linjalangan käyttöön suoran linja saamiseksi oikein. Kaikkia näitä työvaiheita ei näytetä tässä kuvasarjassa.

Ensimmäisessä työvaiheessa selvitetään aurinkopaneeliston summittainen sijainti katolla siten, että paneeliston ympärillä on suunniteltu ja / tai haluttu tila sekä teknisestä että visuaalisesta näkökulmasta. Viimeistään tässä vaiheessa tarkistetaan, että paneeliston alle on jäämässä oikea määrä peltikaton saumoja ja verrataan katon tilannetta saadun piirustuksen, piirustusten osalistan ja lähetyslistan mukaiseen tilanteeseen ja raportoidaan poikkeamista. Joissain tapauksissa auttaa telineen siirtäminen muutamia kymmeniä senttejä sivusuunnassa jompaan kumpaan suuntaan.

Kun paneeliston paikka on selvillä selvitetään itselle, missä kohdassa kattoa alumiiniprofiilin alle tuleva peltikattopuristinten rivistö tulisi sijaita ja merkataan tämän linjan vaakasuora sijainti linjalangan avulla. Tämä linja sijaitsee noin 300mm tai noin 1/4 paneelin pitkän osan pituuden verran paneelin päädystä. Alemmissa kuvissa linjalangan käyttö on korvattu alumiiniprofiilin avulla, mutta tällä hetkellä tämä on omasta mielestäni turha yritys optimoida aikaa.

Peltikattopuristimen pultti tai molemmat pultit, jos niitä on kaksi, kiristetään ensin akkukäyttöisellä ruuvinvääntimellä tai porakoneella.

Kuva 2. Saumatun peltikaton puristimet voi kiinnittää saumaa ensin akkuporakoneen avulla.

Toisessa vaiheessa kunkin puristimet pultti kiristetään valmistajan ilmoittamaan momenttiin, kuitenkin samalla tarkkailemalla kattopellin sauman muovautumista kiristyksen edetessä. Kädellä yritetään nostaa puristinta ja tarkistetaan, että puristin on napakasti kiinni peltikaton saumassa.

Kuva 3. Puristimen kahden pultin kireys tarkistetaan lopuksi momenttiavaimen avulla.

Kolmannessa vaiheessa kiinnitetään alumiiniprofiili puristimeen heti, kun yksi kokonainen rivi puristimia on asennettu. Schletterillä on useita erilaisia tapoja puristimen ja profiilin kiinnittämiseksi toisiinsa. Yksinkertaisimmillaan tämä tapahtuu M10x25 -nelikantapultilla puristime reiän läpi profiilin alauraan kiinnittymällä pultin kannan avulla. Pultin mutteri kiristetään puristimen alapuolelta.

Kuva 4. Kun puristimet on asennettu, alumiiniprofiili kiinnitetään riviin puristimia.

Seuraavassa vaiheessa, kun alumiiniprofiilit on kiinnitetty, niin alumiiniprofiilien päälle asennetaan DC-kaapeli kiertämään samaan reittiä, mitä paneelit tullaan kytkemään profiilien päälle. Tämä ”ylimääräinen” (joka on kaikkea muuta kuin ylimääräinen) kaapeli lisätään SFS 6000 vaatiman DC-kaapelin johdinlenkkien minimoinnin takia. Tämä vähentää paneelistosta päin tulevia ylijännitteitä, joka 100 kertaisesti verrattuna tilanteeseen, jossa tämä kaapeli jätettäisiin pois.

Kuva 5. Kun profiilit on kiinnitetty, profiilien päälle kiinnitetään aurinkopaneelien alla kiertävä DC-kaapeli, jonka avulla paneeliston johdinlenkkien pinta-ala saadaan minimoitua.

Kun kiinnitysteline ja DC-kaapelit on asennettu, niin seuraava vaihe katolla on potentiaalintasauksen kytkeminen ja aurinkosähköpaneelien avulla, jotka tapahtuvat sähköasentajan toimesta. Kun paneelit on asennettu, sähköasennus jatkuu invertterin asennuksella ja aurinkosähkövoimalan käyttöönottolla.

Kuva 6. Aurinkopaneelit kiinnitetään alumiiniprofiilien päälle aurinkopaneelikiinnikkeillä.

Saumatun peltikaton kiinnitystelineen osia

503 VA -peltikattopuristin

Schletter 503 VA -peltikattopuristin on valmistettu ruostumattomasta (A2) teräksestä ja siinä on kaksi pulttia ja niiden mutterit. Tässä peltikattopuristimessa on suora teräksinen ruonko ja alaspäin kääntyvä vastarauta, joka kiristetään kahdella 8mm pultilla. Pulteissa on sekä kuusikulmiokanta että Torx 40 -kanta. Mutterit ovat Nyloc-muttereita, joista vastarauta kiristetään.

Kuva 7. Schletter 503 VA -peltikattopuristin.
Kuva 8. Schletter 50VA -peltikattopuristin, johon on malliksi laitettu M10x25-nelikantapultti, jolla päälle tuleva profiili kiinnitetään puristimeen alaurastaan. Puristimen vieressä M10x25-nelikantapultti ja sen laippamutteri.

503 Rapid -peltikattopuristin

Schletter 503 Rapid -peltikattopuristin on valmistettu alumiinista ja sen yläpuolella on Schlettterin profiileille tyypillinen yläura, johon voidaan kiinnittää joko profiili 2-kerroskiinnikkeen avulla tai aurinkopaneelin kiinnike suoraan.

Kun tätä puristinta käytetään varmista että sen päälle tule kiinnike on tehty oikean tyyppiselle yläuralle, joko Solo / Eco05 – tai Pro / Pro35 / Pro50 -tyyppiselle profiilille.

Tätä alumiinista kiinnikettä ei saa / kannata käyttää kuparista tehdyillä katoilla.

Kuva 9. Schletter 503 Rapid -peltikattopuristin.

503 AL KK -peltikattopuristin

503 AL KK -peltikattopuristin on poistunut Schletterin valikoimista, mutta esittelen sen vielä tällä sivulla, koska osa oli suosittu ja korjauksia tai laajennuksia, joissa tätä puristinta saatettaisiin tarvita saattaa tulla vielä vastaan. Aurinkovirran varastojen kätköistä saattaa löytyä näitä puristimia.

Kuva 10. Schletter 503 AL KK -peltikattopuristin.

Lukkosaumakaton kiinnitysteline

Jos kattosi on uudempaa lukkosaumallista peltikattomallia, jossa on paksu, jopa 38mm korkea sauma, tutustu lukkosaumakaton  kiinnitystelineeseen täällä: http://www.aurinkovirta.fi/aurinkosahko/aurinkovoimala/kiinnitysteline/lukkosaumakatto/

Huomioitavaa

Tämä kuvaus on laadittu esittelemään saumatun peltikaton kiinnityksen pääperiaatteita, mutta ei ole tarkoitettu asennusohjeeksi.

Tämä sivu on päivitetty 23.2.2024